Festivalul Trufelor din Bucovina este primul festival culinar din România dedicat trufelor. Festivalul Trufelor are loc în frumoasa Bucovina, în mijlocul naturii, departe de agitația cotidiană.
Veți avea ocazia să vă bucurați de frumusețile zonei, să ascultați muzica tradițională, să descoperiți mâncăruri și băuturi tradiționale, să admirați frumusețile create de meșteșugari locali.
Festivalul Trufelor din Bucovina înseamnă mai mult decât un eveniment culinar de excepție, înseamnă muzică bună, concursuri, foc de tabără.
Ca şi anul trecut, Festivalul trufelor va fi organizat la Cacica, o localitate cunoscută pentru zăcământul de sare, exploatat începând de la sfârşitul secolului al 18-lea.
Aici a fost amenajat un muzeu în care este prezentată istoria acestei activităţi pentru care au fost aduşi muncitori şi tehnicieni din Imperiul Habsburgic, cei mai mulţi fiind polonezi care au şi constituit de altfel o comunitate la Cacica şi care au ridicat o impunătoare catedrală romano-catolică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Un aspect foarte important al acestui festival este acela că, pe lângă promovarea trufei, pune un mare accent pe promovarea culturii și tradiției bucovinene, unice în România.
PROGRAM PE ZILE
Vineri, 2 august 2024
-14:00-Deschiderea Festivalului
-14:30 – Călin Brăteanu şi Grupul folcloric tradițional „DOR” de la Moara, condus de Constantin leremie
-17:00- „Aşa-i jocu-n sat la noi!” – Spectacol de muzică populară susținut de tinere talente din comuna Botoşana cu: Irina Solcan, Creanga Elena Cristina, Tonet lonut, Domnica Boca şi Irina Ghiaţă
-19:00-Voicu Dorin Sax: Spectacol unic de muzică la saxofon, creând o atmosferă deosebită
-21:30 – Premierea celui mai frumos story cu tagul @festivalultrufelor: în fiecare aseară se va premia cea mai frumoasă poveste din cadrul festivalului
22:00-After party cu DJ Audaks: Petrecere cu DJ Audaks pentru o noapte de dans şi distracție. Focul de tabără va încheia seara.
Sâmbătă, 3 august 2024
– 10:00- „Dimineaţa pe răcoare”: – Cafeua cu trufe! –
– 11:30 – Grupul vocal ” Stejăreii” condus de Casandra Boca şi jocuri populare din Cajvana prezentate de „Muguri de stejari”, coordonator Gabriela Bucşa
-13:00- Cântece şi jocuri păstoreşti oferite de Grupul vocal – instrumental „Obcina Stânişoarei” din Mălini
– 15:00 – „Bătrâneasca n-am jucat!”: spectacol de muzică populară din subzona etnografică Rădăuţi, susținut de Liliana Ursachi și Grupul folcloric „Flori vicovene”
-18:00- „Satul meu din Bucovina!” prezentat de tineri din diaspora
20:00 – Raluca Radu şi Fanfara Rotaria, Mariana Stoica într-un
concert plin de energie si muzică live
– 21:30 – Premierea celui mai frumos story cu tagul @festivalultrufelor: în fiecare aseară se va premia cea mai frumoasă poveste din cadrul festivalului
– 22:00 – After party White Sensation cu DJ Spike: Petrecere continuă cu DJ Spike, pentru a încheia ziua într-un stil vibrant
Duminică 4 august 2024
-10:00– „Dimineața pe răcoare”: – Cafeua cu trufe! –
-14:00 – Antonia Seciu, Dana Dăncilă şi Ansamblul „Pădurețul” din Cacica: Recital special cu muzică şi dans tradițional.
-15:00-Concurs de gătit: „Bucate cu trufe”.
Participanții îşi vor arăta abilitățile culinare într-un concurs cu preparate ce includ trufe și ingrediente locale.
– 17:00 – Eliza Hechelciuc şi Ansamblul „Dor Bucovinean” din Botoşana. Spectacol plin de tradiție și folclor.
-17:30- „Festivitate de premiere”: cel mai bun preparate și cea mai bună fotografie. Anunțarea câştigătorilor.
-18:00-Concursul „Festival Look cu Fudul-IE”: Evaluarea participanților pe baza celei mai frumoase tinute de festival cu IE și accesoriilor tradiționale și moderne.
– 19:00 – Nominalizarea celui mai popular produs din festival: La fiecare incarcare, veți primi un tichet pe care îl puteți oferi bucătarului preferat, la final, bucatarul cu cele mai multe tichete va fi premiat.
-21:30 Premierea celui mai frumos story cu tagul @festivalultrufelor. în fiecare aseară se va premia cea mai frumoasă poveste din cadrul festivalului
– 22:00 – After party cu DJ Spike: Ultimul after party al festivalului, pentru a încheia evenimentul într-o notă festivă. Focul de tabără va marca finalul festivalului.